Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.24

Átadták az Év Új Gluténmentes Terméke díjat

Képtalálat a következőre: „új coeliakia tananyag + az év Gluténmentes Terméke dij”

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2019-ben is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az eseményen egyben bemutattak egy új tananyag csomagot is, amivel a legújabb szakmai irányelvekre alapítva bővítik minden érintett csoport ismereteit a betegségről, annak terápiájáról, és a megfelelő beteggondozásról.

Ráadásként pedig átadják az idei „Coeliakiásokért-díjat” is a nyertesnek, Vajda-Nagy Erikának, a Heim Pál Kórház Coeliakia Centrum dietetikusának, aki sokat tett már –és reményeink szerint a jövőben is tenni fog – a coeliakiás gyermekek és felnőttek tájékoztatásáért, egészségéért.

Az Európai Unióban mintegy 5 millió lisztérzékenységben szenvedő (coeliakiás) ember élhet, ezért a coeliakia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében is. Bár ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettségnek egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, amiért klinikai kaméleonnak is nevezik.

Ha egy érintettnél felismerik a betegség lehetőségét („gondolnak rá”), és követik a szakmai irányelveket, a megfelelő diagnózis megszületik. Fontos azonban, hogy a téves diagnózisok megelőzése érdekében minden érintett szakterület képviselői – a gasztroenterológusok mellett a nőgyógyászok, a bőrgyógyászok, az endokrinológusok, a fogorvosok, stb. – is ismerjék a betegséggel kapcsolatos buktatókat és a megbízhatatlan teszteket.

Az EU-s támogatásból megvalósult „Focus IN CD“ (Fókuszban a coeliakia) nemzetközi projekt célja volt új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modelleket fejlesztése és kipróbálása a betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére. A projekt egyik legfontosabb eredménye a legújabb szakmai irányelveken alapuló 2 online tananyag: egy a páciensek és más érdeklődők részére, a másik pedig az egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikusok, védőnők) számára. Emellett elkészült egy webes applikáció is gyermek háziorvosoknak és más szakorvosoknak. Fontos célkitűzés volt, hogy mindhárom internetes program nyelvezete megfeleljen a célcsoport igényének és elvárásainak: a páciensekhez laikus nyelvezettel, míg a szakemberekhez a megfelelő szakmai szóhasználattal, ugyanakkor világosan és érthetően szóljon.

A pácienseknek készült tananyag volt az első és a legszélesebb tematikát feldolgozó. Mindent tartalmaz az autoimmun betegségnek a hátteréről, a korrekt diagnózist alátámasztó vizsgálatokról, a gluténmentes diétáról, és arról is, hogyan tudják a szabályokat beépíteni a mindennapi életükbe!

A szakorvosoknak és más egészségügyi szakembereknek szóló tananyagnak „csak” két fejezete van. Az első fejezet a betegség kialakulásával, klinikai megjelenésével és diagnosztizálásának részleteivel, míg a második a terápiájával és az élethosszig tartó betegségben szenvedő páciensek gondozásával foglalkozik.

A web-applikáció a legújabb EPSGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) Coeliakia diagnosztikai és gondozási irányelvei alapján segíti a gyermekorvosokat a coeliakia gyanújának felismerésében, és a ma még sok esetben évekig is elhúzódó diagnosztizálási periódus lerövidítésében.

Mindhárom anyag az angol mellett teljes terjedelmében elérhető a projektben résztvevő országok nyelvén is – horvátul, magyarul, németül, olaszul és szlovénül – pontosabban a betegeké máris, a másik kettő pillanatnyilag csak angolul, de hamarosan a másik 5 nyelven is felkerül a saját moodle-platformjára.

Az online tanfolyamok ittwww.coeliakia.info/focusincd-hu találhatóak meg.

A CE111 FOCUS IN CD projekt az Interreg Central Europe programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez azonban jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét, étkezési szokásait és lelki állapotát is. Nem mindegy tehát, hogy milyen és mennyi olyan élelmiszer érhető el, amit a betegek is biztonsággal fogyaszthatnak.

Éppen ezért 2019-ben a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Új Gluténmentes Terméke versenyt. A versenybe olyan gluténmentes élelmiszerekkel lehetett benevezni, melyeket 2017. január 1-e után kezdtek el gyártani, ill. forgalmazni. Fontos követelmény, hogy a gyártó cégek alkalmazzák a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, és a termékeik gluténtartalmát akkreditált laboratóriumban rendszeresen ellenőriztessék.

A 2019. évi versenybe 15 cég jelentkezett, 27 termékkel. A zsűri idén is elismert szakemberekből állt, tagjai voltak:

  • Antal Emese dietetikus (TÉT Platform)
  • Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus (MDOSZ)
  • Krug Emilia újságíró
  • Szöllősi Réka (ÉFOSZ)
  • Koltai Tünde (LÉOE)

A bírálati szempontok a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, a csomagolás megítélése, a megfelelés a korszerű táplálkozási elvárásokan, valamint az, hogy mennyire finom az adott termék.

2019 Új Gluténmentes Terméke címet a Gluténmentes Bt. Cornito Gluténmentes Magvas kenyere nyerte el, elsősorban a korszerű táplálkozási elvárásoknak megfelelő összetételével.

A zsűri különdíjban részesítette a Spar Magyarország Kft-t a Gluténmentes gyorsfagyasztott Túrógombóc és Szilvalekváros gombóc termékekért, amelyek kényelmi élelmiszerek, és könnyen elérhetőek a coeliakiás fogyasztók számára.

3 termék elnyerte a zsűri dicséretét is:

  • az Abonett Kft. extrudált új kenyércsaládja
  • a Divinet kft. Eper mousse és Étcsokoládés mogyorós croquant tortája
  • az Omegabázis Kft. Aby’s magvas rúdja.

A szervezők idén is kiírják a versenyt, és keresni fogják 2020 Új Gluténmentes Termékét is, amihez a zsűri további új értékelési szempontokat is javasolt, mint például a termékek ára/árfekvése és elérhetősége.

A 2019-es versenybe benevezett gluténmentes termékek:

Abonett Kft. Abonett extrudált kenyér quinoával, lenmaggal, zöldségekkel

 

Bio Abonett extrudált kenyér hajdinával, chia maggal

ALDI Magyarország Bt. Mini kuglóf – gluténmentes

 

Rizskása inulinnal és szárított gyümölcsdarabokkal

Cerbona Kft. Cerbona Sport+ magas fehérjetartalmú szelet, GM termékcsalád
Diéta Bt Barbara Néro teasütemény
Divinet Kft. – Zelenák Sütiház Eper mousse torta

 

Étcsokoládés Mogyorós Croquant torta

FreeFrom Hungary Kft. Glulu’s FreeFrom lenmagos kréker
Gluténmentes Bt. Cornito gluténmentes zsemle

 

Cornito gluténmentes magvas kenyér

Golden Granet Non-profit Kft. Kakaós csiga

 

Fenyőmagvas kakaós sütemény

Hunorganic Kft. MIMEN Gofri –Amerikai palacsinta keverék

 

MIMEN Brownie

m-Gel Hungary Kft. Gluténmentes Fánk alap

 

Gluténmentes piskótaliszt

Morzsákmány-

 

Fegyveres-Bene Edina

Fokhagymás rágcsa

 

Mandulás amőba

Omega Bázis Kft. ABY’s gluten-free magvas rúd

 

ABY’s gluten-free panírmorzsa

Spar Magyarország Kft. /Gergely Gasztronomi Kft. Túrótöltelékes gluténmentes túrógombóc (fagyasztott)

 

Szilvalekváros gombóc (fagyasztott)

TD Péküzem Kft. Chiamagos cipó

 

Kakaókrémes croissant

Virgin Oil Press Kft. Grapoila hidegen sajtolt BIO diókrém

 

Grapoila hidegen sajtolt tökmagkrém

 

 

Forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.