Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.25

Az EU vasárnap kereskedelmi megállapodást és beruházási megállapodást ír alá Vietnámmal

image.jpg

 

A Miniszterek Tanácsa ma jóváhagyta az EU–Vietnám kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnám beruházási megállapodást, így megnyílt az út aláírásuk és megkötésük előtt. Szingapúr után Vietnám az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok között: az EU és Vietnám közötti árukereskedelem értéke éves szinten 49,3 milliárd eurót (közel 16 ezer milliárd forintot), a szolgáltatáskereskedelemé pedig több mint 3 milliárd eurót (vagyis több mint 960 milliárd forintot) tesz ki.

A megállapodásokat az EU nevében Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Ștefan-Radu Oprea, Románia kereskedelmi minisztere június 30-án fogja aláírni Hanoiban. A megállapodások a várakozások szerint páratlan előnyöket biztosítanak majd mind az európai, mind a vietnámi vállalatok, fogyasztók és munkavállalók számára, egyúttal pedig előmozdítják a munkavállalói jogok érvényre juttatását, a környezet védelmét, valamint az éghajlatváltozás ellen a Párizsi Megállapodásban foglaltak szerint történő fellépést.

A kereskedelmi megállapodás fokozatosan a két fél közötti kereskedelem tárgyát képező árukra kivetett vámok szinte mindegyikét el fogja törölni, és komoly gazdasági lehetőségeket kínál az EU és Vietnám számára. A felek arról is megállapodtak, hogy határozott intézkedéseket hoznak a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében.

A ma jóváhagyott másik – azaz a beruházásvédelmi – megállapodás korszerű szabályokat fektet le, melyeknek a beruházási vitákkal foglalkozó új bírósági rendszeren keresztül lehet majd érvényt szerezni. A megállapodás egyúttal biztosítja, hogy a kormányokat mindkét fél esetében továbbra is megillesse a jog, hogy szabályokat léptessenek életbe polgáraik érdekében.

Ahhoz, hogy a Tanács hivatalosan megkösse a kereskedelmi megállapodást és az hatályba lépjen, a dokumentum vasárnapi aláírását követően már csak az Európai Parlament jóváhagyására van szükség, a beruházásvédelmi megállapodást viszont először még meg kell erősíteniük a tagállamoknak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.

További információk (angolul)

 

 

Forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.