Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.22

Balaton-átúszás: olimpiai bajnokokkal, veteránokkal, életre szóló élményekkel

Képtalálat a következőre: „Balaton-átúszás: olimpiai bajnokokkal, veteránokkal, életre szóló élményekkel”

 

Ahogy közeledik a 36. Lidl Balaton-átúszás nagy napja, úgy nő az izgalom a versenyzők között. Legyen szó a legidősebb, vagy a legfiatalabb indulóról, újoncokról, rutinosakról – június 30-án a közel 9000 csobbanónak ugyanaz a célja: teljesíteni az 5,2 km-es távot. De vajon ki, hogyan készülődik?; kinek mit jelent az átúszás?

Gurbán Béla azon kevesek egyike, aki elmondhatja magáról, hogy eddig minden átúszást teljesített! Saját bevallása szerint ő egy igazi, a Balatonhoz hűséges veterán, akinek ez az esemény évről-évre ott a naptárában. Mint mondta, rengeteg barátot szerzett az évek alatt, számára mindegyik úszás emlékezetes élmény, de ha mégis ki kellene emelnie egy alkalmat, akkor az első közös úszás a gyerekeivel. Szeretné majd az unokáival is ugyanezt átélni, a 80 fölötti körben is rajtolni.


A legidősebb női induló már be is töltötte a 80. életévét! Kertész Zsuzsa első alkalommal 1994-ben, az unokája miatt úszott. Azóta már 10 tó-átúszáson vett részt. Idén legnagyobb örömére ismét csatlakozik hozzá a már felnőtt unokája, így ez egy mérföldkő úszás lesz. A felkészülése legnagyobb titka az egészséges életmód, a rendszeres mozgás. Hetente úszik 2-2,5 km-t; tornázik; naponta sétálnak a férjével, és sok időt tölt a kertjében. A legnagyobb értéknek a családját tartja, mert az egymásról való gondoskodás értelmet ad és fitten tart. Az átúszást mindig egy hosszabb pihenéssel, alvással „nyomtatja el.” Ezt még rímekben is megfogalmazta: „Egész nap a Balatont átalúszva, másnap a napot átalussza."Úgy látja, az utóbbi két évben javult az úszók visszaállítása Révfülöpre, és ennek nagyon örül.


Az esemény két nagykövete Biros Péter háromszoros és Székely Bulcsúegyszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. A két pólós hosszú ideje nem úszott ekkora távot,  nekik most  a táv teljesítése a céljuk. Mindketten „újoncok”, ugyanis első alkalommal vesznek részt az átúszáson.

„Már többször terveztem, de valahogy mindig közbejött valami. most azonban nincs visszaút!” – mondta Székely Bulcsú. Nem úgy vág neki az 5,2 km-nek, mint egy versenynek, így az idő-eredmény sem mérvadó. Jól szeretné érezni magát, a hangulat, a pozitív élmény a fontos.

Biros Péternek is a családias hangulat, a közös élmény a legfontosabb. Ő fiaival úszik, akik már izgatottan várják a június 30-at, a gyerkőcök viszont igazi versenyzőkként rajtolnak.

És hogy milyen komoly-vicces tanácsaik, tippjeik vannak az átúszásra készülőknek?

Fokozatosan, heti 1-2 alkalommal beiktatni az úszásba, akár a futásba a hosszabb távokat – a cél az állóképesség kialakítása;

Türelemmel és nagy kitartással úszni, mert ez azért elég hosszú táv;

Nem szabad üres hassal indulni, mert az energiára szükség van, de azért lehetőleg reggelire a hűtőt nem felfalni;

Úszás előtt pár órával max. banán, energiaszelet

 

 

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.