Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.02.07

Élj teljes életet!

Képtalálat a következőre: „élj teljes életet”

 

 

Az Sirha Nemzetközi Élelmiszeripar és Horeca szakkiállításon mutatják be a világ első magas rosttartalmú (szárított) kukoricatésztáját. A magyar családi vállalkozás több éves kutatómunkája során kikísérletezett, egyedülálló technológiának köszönhetően létrejött termék számos lehetősséggel bővíti majd a gluténmentes diétát tartók étkezéseit.

 

Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység(coeliakia), melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, minden kalászos gabonában (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, ismertebb neve a sikér.

A magyar népesség 1-2%-át érintő betegségben a glutén autoimmun folyamatot indíthat el. A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs, leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza. Ennek következménye – többek között – fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható. A ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód.

Mivel e betegségben kizárólag a gluténmentes élelmiszerek jelentik a gyógykezelést, így folyamatosan keresik azokat az új megoldásokat, melyek segítségével könnyebb megvalósítani az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétát. Ebben kulcsszereplők azok a „helyettesítő anyagok”, amik kiválthatják a kalászos gabonákból készülő élelmiszereket.

A kukorica, illetve a kukoricaliszt tökéletesen megfelelő e célra, most azonban, hosszas termékfejlesztés eredményeképpen, megszületett a CIVITA magas rosttartalmú kukoricatészta, ami 2017-ben a gasztronómiai Oscarnak számító Great Taste Award mezőnyében is csillagos elismerést kapott.

(A Great Taste Award a kiválóság jelképeként ismert a fogyasztók és a kereskedők között, ami kizárólag az elsőrangú ízvilágot szimbolizálja, legyen szó ginről, kekszről, kolbászról vagy kávéról. E megmérettetésen minden termék csomagolás nélkül került a bírók elé, úgy ízlelik meg őket, majd tanácskozások és újrakóstolások után határoztak arról, mely termékek érdemesek a 1-, 2- és 3 csillagos minősítésre.)

 

Az első magas rosttartalmú kukoricalisztből készült, így gluténmentes, száraztészta titka a kukoricaliszt magas rosttartalma. A termék csak kukoricalisztet és vizet tartalmaz (semmi mást!), a CIVITA tészták magas rosttartalma az egyedi gyártásból készült lisztnek köszönhető (a hagyományoshoz képest e tészták 3x több rostot tartalmaznak)

A megvalósítás a kézműves minőség és a korszerű gyártástechnológia ötvözete. Fontos az egy kézben tartott „farm-to-table” termelési folyamat, a kukorica feldolgozás minden fázisa egy kézben, egy telephelyen történik. Így készül a különleges, száraztésztává gyúrható kukoricaliszt, és ezzel valósul meg a minden adalékanyagtól való mentesség is. A termékhez csak GMO-mentes termelésből származó kukoricát dolgoznak fel.

A már említett magas rosttartalom több okból is nagyszerű: egyrészt jótékonyan befolyásolja a bélműködést, segít megelőzni a bélrendszer megbetegedéseinek kialakulását, másrészt jótékony táptalaj a bélrendszer baktériumainak, így egyfajta probiotikum jellegű hatással is szolgál.

Mindez különösen a szigorú gluténmentes diétát követőknek nagy érték, hiszen a legtöbb gluténmentes termék rostban szegény, megnehezítve ezzel az egészséges bélműködést. Természetesen emellett az ízbeli élmény sem elhanyagolható, hiszen a CIVITA tészták is ugyanolyan al dente módon készíthetők el, mint bármelyik hagyományos száraztészta.

 

A CIVITA magas rosttartalmú kukoricatészta a 2018 februárjában megrendezésre kerülő SIRHA kiállításon mutatkozott be a kereskedőknek, gasztronómiai szakembereknek, illetve minden olyan magánembernek, aki érintettsége okán finom ugyanakkor egészséges alapanyagot keres konyhájába.

Recept öltetekért érdemes követni a gyártó Youtube csatornáját, ahol izgalmas, újragondolt és hagyományos receptek is megtalálhatók az egészséges, ugyanakkor teljes élet jegyében.

 

Bővebb információ:

www.civita.hu

https://www.facebook.com/civitamagyarorszag/

https://www.youtube.com/channel/UC482bPufeqs1M16sSuzNhkw

 

 

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.