Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.14

Jogállamiság: Az Európai Bizottság újabb lépést tesz a lengyel Legfelsőbb Bíróság függetlenségének védelme érdekében

Képtalálat a következőre: „Jogállamiság: Az Európai Bizottság újabb lépést tesz a lengyel Legfelsőbb Bíróság függetlenségének védelme érdekében indított kötelezettségszegési eljárásban”

 
Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak a Legfelsőbb Bíróságról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban.
 
A Bizottság alaposan elemezte a lengyel hatóságoknak a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvényre vonatkozó, 
2018. július 2-én küldött felszólító levelére adott válaszát. A lengyel hatóságok válasza nem oszlatja el a Bizottság jogi aggályait.
A Bizottság fenntartja azt a véleményét, miszerint a Legfelsőbb Bíróságról szóló lengyel törvény nem összeegyeztethető az uniós joggal, mivel aláássa a bírói kar függetlenségének, ezen belül a bírák elmozdíthatatlanságának elvét, és ezért Lengyelország nem tesz eleget az Európai Unióról szóló szerződés 19. cikkének (1) bekezdés szerinti, az Európai Unió Alapjogi Chartája 47. cikkével összefüggésben értelmezett kötelezettségeinek.
 
A Bizottság ezért áttért a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára. A lengyel hatóságoknak mostantól egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy meghozzák az ezen indokolással ellátott véleménynek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket. Ha a lengyel hatóságok nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti az ügyet.
 
A teljes közleményt 
itt olvashatja.
 
További információk

Általános információk a kötelezettségszegési eljárásokról: MEMO/12/12

Sajtóközlemény a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvénnyel kapcsolatos felszólító levélről

 

 

 

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény