Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.20

Mátrai Művészeti Napok 2018. június 30 - július 8-ig

Képtalálat a következőre: „Mátrai Művészeti Napok”

 

 

2018. évben 15. alkalommal szerveződik a Príma díjas, „Nógrádikum” Díjas „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat.

Időpont, helyszín: A Mátra erdőségeiben 9 helyszínen valósulnak meg 2018. június 30 - július 8-ig 9 napon keresztül a Mátra lábától Kékestetőig. A programok erdei helyszíneken zajlanak. Az erdő a maga tisztaságával körülöleli a résztvevőket.

 

Országos megjelenés:

A „Muzsikál az erdő” országos rendezvénysorozattá vált. Az idén három térségben jelentkezik:

- „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok (a Mátra térsége, nyitónap a felvidéki Füleken, 2018.06.30.-07.08.)

-  „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban (Kecskemét térsége, 2018.05.26.-27.)

- „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében (Gyula térsége, egy nap a Partiumban, 2018.09.28.-30.)

 

Küldetés, célok:

„Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. A „Muzsikál az erdő”rendezvénysorozat révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangolódjunk rá a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket! A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a résztvevők lelkét.”

 

Alapvető célunk: az erdő, a zene, a művészetek erejével az embereket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani.

 

Jellemző programjaink:

- klasszikus és népzenei koncertek a lombkorona árnyékában

- szakvezetéses erdei séták

- ismeretterjesztő előadások

- képzőművészeti kiállítások

- erdei sportrendezvények (teljesítménytúra, tájfutóverseny, kerékpártúra)

- falusi vendéglátás helyi ételekkel, kiváló mátrai borokkal

- gyermekprogramok

- fenntartható gazdálkodási példák bemutatása

- helyi termékek, helyi értékek bemutatása

 

A programokon az erdei gondolatok, a környezettudatosság, a zene lélekemelő élménye kerül előtérbe. Erdei kirándulások kapcsolódnak össze klasszikus és népzenei koncertekkel.      

A programsorozat szórakoztató jellegű, mégis igényes, valódi értékeket közvetít, erősít.

Az idei év kiemelt gondolata: 2018-ban a „Muzsikál az erdő” 15. évfordulóját ünnepli, így az idei programsorozat jubileumi, meglepetésekkel, ünnepi pillanatokkal készül. Mátraalmáson újraavatjuk a „Muzsikál az erdő” emlékfát, melyet az egyik téli vihar kidöntött, megrongált. Gyöngyöstarján – Sósiréten felavatjuk Józsa Judit, kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagjának Összetartás plakettjét. Zeneszerzői pályázatot hirdettünk meg a Vox Mirabilis Kamarakórussal közösen kórusmű megírására, a győztes alkotás ősbemutatójára a rendezvényen kerül sor. A régiók közötti kapcsolatépítést és a helyi közösségek fejlesztését továbbra is feladatunknak tekintjük. Határon túli barátainkat is bevonjuk a programsorozatba, két határon túli rendezvénynappal: a mátrai nyitónapja Fülekre, Gyula térségében szerveződő program egy napja a Partiumba látogat. A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat sajátos szervezési elvei minden programnapon érvényesülnek, valamennyi programelem minden helyszínen megjelenik. Várja a családokat, hiszen minden korosztály talál igényes testi-lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységet.

„Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat Nógrádikum Díjban részesült, melynek indoklása: „a rendezvény az erdő és a zene közös megjelenésével országos és európai szinten egyedülálló.”

 

Előadók, művészek:

A programok megvalósításában több mint 500 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt. A „Muzsikál az erdő” egyedülálló összefogás eredménye, a közös célok eléréséért közösség alakul, erősödik.

A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a térség művészeinek, valamint ifjú tehetséges művészeknek.

Országos, sőt nemzetközi hírű és elismertségű művészek is fellépnek a rendezvényeken, támogatják a „Muzsikál az erdő” szellemiségét.

 

Résztvevők:

Több ezer ember részvételére számítunk, a helyi lakosságra, az ország különböző részeiből ide érkező üdülőkre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a „Muzsikál az erdő” rendezvényt. Több korosztályt szólítunk meg: kínálunk programokat az egész család számára a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb generációig.

A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetésekre, ismerkedésre, a közösségépítésre lehetőséget biztosító együttlét.

 

Pályázataink:

Képzőművészeti pályázat

Fotópályázat

Irodalmi pályázat

Gyermekrajzpályázat

Zeneszerzői pályázat kórusmű megírására

 

A részletes program, egyéb információk: www.muzsikalazerdo.hu weboldal

 

 

 

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.