Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.11

Pünkösdkor indul Erdélybe a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az Össznemzeti Zarándokvonat

Képtalálat a következőre: „2018-ban Erdélybe a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az Össznemzeti Zarándokvonat”

 

 

A csaknem fél kilométer hosszú Össznemzeti Zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai, jövőre, 2018. május 18-21. között tizenegyedik alkalommal keresik fel Erdélyt, a Csíksomlyói Búcsút és a Történelmi Magyarország 1000 éves határát.

A 2018. évi program két újdonsága: a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai szokás szerint megkoszorúzzák Felcsíkban a madéfalvi veszedelem Turulmadaras emlékművét, majd részt vesznek a Madéfalván szervezett Pünkösdi Forgatag nevű magyar-székely találkozón. Itt Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész ad koncertet. Ezt követően a Magyarországi Borrendek vezető zászlósborait ízlelhetik meg a vonat utasai és a környékbeli székely-magyarok.

A kettéváló zarándokvonat másik fele, a Székely Gyors az 1000 éves határtól Alcsíkba, Csíkszentsimonba zakatol, ahol Böjte Csaba ferences testvérnek átadjuk az Össznemzeti Zarádokvonaton, az árvái javára gyűjtött adományokat. A kora este lovasbemutatóval, az Igazi Csíki sör kóstolásával és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc Díjas és érdemes művész koncertjével zárul.

A négy napos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a 500 ezer zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak 50 ezer székely társaságában el a zarándokok.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám az szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évre markánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek egykoron a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Több száz elkötelezett , lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az Ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: …késtetek, késtetek 64 évet !

Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. Jövőre 11. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott a nagyváradi (reményeink szerint a vonat zarándokait Tőkés László református püspök és EP képviselő fogadja) és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok, a vonatok fogadtatása Erdélyben felejthetetlen emlék.

 

A 2018. évi program két újdonsága: a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai szokás szerint megkoszorúzzák a madéfalvi veszedelem Turulmadaras emlékművét, majd részt vesznek a Madéfalván szervezett Pünkösdi Forgatag nevű magyar-székely találkozón. Itt Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész ad koncertet. Ezt követően a Magyarországi Borrendek vezető zászlósborait először ízlelhetik meg a vonat utasai és a környékbeli székely-magyarok.

A kettéváló zarándokvonat másik fele, a Székely Gyors az 1000 éves határtól Alcsíkba, Csíkszentsimonba zakatol, ahol Böjte Csaba ferences testvérnek átadjuk az Össznemzeti Zarádokvonaton, az árvái javára gyűjtött adományokat. A kora este lovasbemutatóval, az Igazi Csíki sör kóstolásával és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész koncertjével zárul.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat a tervek szerint jövőre 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat - nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A vonat vendége lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas énekes. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A 2 vonaton évente kb. 1100-an utaznak, jövőre is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda, azért nem többet mert a vonatok hossza limitált. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 12 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál is számosan foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa, természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, akinek árvaházai javára a vonaton gyűjtést szervezünk.

 

Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 11.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a budapesti Keleti pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők sportolók. A tejesség igénye nélkül –a politikusokat kihagyva - Buzánszky Jenő az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos a nemzet szívsebésze, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt. Az Össznemzeti zarándokvonat utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér. Több olyan vendég is akad, aki minden évben felszállt ezekre a vonatokra. Ezek a számok mindent elmondanak az elégedettségről.

 

A Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz részletes programja megtalálható az alábbi linken:

https://karpateuropa.hu/utazas/csiksomlyo-expressz-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura/

https://karpateuropa.hu/utazas/szekely-gyors-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura/

https://www.facebook.com/karpateuropa/

 

 

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.