Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.02

XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál - 2018. január 8-14.

Képtalálat a következőre: „Új cirkuszművészeti központ épül Budapesten!”

 

250 éves az európai cirkuszművészet

XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2018. január 8-14.

 

Egy héten keresztül Budapestre figyel a világ! 2018. január 8-án, Magyarországon nyílik meg az európai cirkuszművészet negyedévezredes ünnepe, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éve. Egész Európa egy éven keresztül ünnepel majd, s a nyitóünnepségre a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Fővárosi Nagycirkuszban kerül sor! 

Rendkívüli megtiszteltetés, hogy a nemzetközi szervezetek a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak ítélték a 250 éves jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvényének rendezési jogát!

Az évforduló alkalmából a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget, (Nemzeti Színház, Várkert Bazár,Trafó). A cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenik meg a klasszikus és a kortárs cirkuszművészet egy helyen! A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt tervezünk: filmvetítések, szakmai konferenciák, cirkuszpedagógiai programok, kiállítások kínálnak feledhetetlen cirkuszi élményt az újkori cirkuszművészet megszületésének 250 éves jubileuma alkalmából.

 

ECA szakmai konferencia Budapesten!

A megújuló magyar cirkuszművészetre figyel a nemzetközi szakmai világ! Folyamatosan kutatjuk azokat a módszereket, amelyek segítségével el tudjuk juttatni az emberekhez a cirkuszművészet által képviselt értékeket, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme. A cirkusz oktatási-nevelési feladatokat is ellátni képes előadó-művészeti ág, amely formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát; amely új szemléletmódot tud teremteni sajátos szimbolikájával; amely képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével. A Fővárosi Nagycirkusz úttörő gondolkodója a cirkuszpedagógia szakterületének, e témakörben rendezi meg a fesztivál ideje alatt az European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek tárgyalják meg a cirkuszpedagógia szakterületének módszereit és lehetőségeit 2018. január 10-én 10 órakor, a Vajdahunyad várban.

 

Nemzetközi versenyprogram

A legjobb cirkuszművészeti produkciók a világ minden tájáról!

4 földrész, 15 ország

126 artistaművész

25 produkció

 

Két esztendővel ezelőtt Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója, valamint a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatója a XI. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijében ülve tett egy ígéretet: 2018-ra egy soha nem látott világszámot hoz létre csapatával, ha azt bemutathatják a következő cirkuszfesztiválon, Budapesten. 

Szilaj, dinamikus világba kalauzolja a közönséget a Nomuna - Mongol Nomádok csapata. Fiatalos lendület jellemzi az orosz bohóctrió, a Without socks társulatát, akik a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építik fel újszerű, friss és nem utolsósorban rendkívüli humorral átszőtt performance-aikat.

A cirkuszfesztivál versenyprogramjának fellépői között köszönthetjük még: a Duo Cardiot perzs számával Mexikóból, Agustín Viglione-t buborékszámával Argentínából, a Las Bellas Chicas csapatát kínai rúdszámával Kubából, Andrejs Fjodorvs kutya- és galambszámával Lettországból, a Duo Solyst handstand számával Kubából, a Hametov Family-t gurtniszámával Üzbegisztánból, a Nova Africa csapatát hand voltige számával Etiópiából, Alex Bobylev bohócot Oroszországból, Brayan Gambit handstand számával Franciaországból, a Kalashnikov Brotherst diabolo számával Ukrajnából, Konstantin Gvozdetskiyt orosz rúdszámával Oroszországból, a Duo Feelinget gurtniszámával Ukrajnából, Stanislav Vysotskyi zsonglőrt szintén Ukrajnából, a Los Bazan csapatát handstand számával Olaszországból, valamint Vodianik Yaroslavnát levegőszámával Oroszországból.

A visegrádi négyek országaiból két műsorszám is helyet kap a seregszemlén:

a Duo Supka zsonglőrduó Csehországból, valamint a lengyel illuzionista, Rafał Walusz is, aki a világhírű magyar bűvész, Rodolfo hatására választotta hivatásának az illúzió művészetét.

 

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon három zsűri is értékeli a produkciókat!

Special Guests – Több mint 20 ország 30 cirkuszigazgatója Budapesten!

Többek között: Fabio Montico (Olaszország), Rafael Perez-Malo Stinga (Kuba), Erik Zholzhaksynov (Kazahsztán), Vladimir Shaban (Fehéroroszország), Sophie Edelstein (Franciaország). 

 

További részletek: http://www.budapestcircusfestival.hu/hu

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.